giovedì 6 settembre 2012


Ribolla Gialla, azienda Forchir, 2010


Vitigno:
 100% Ribolla Gialla
Origine: Friuli Venezia Giulia
Produttore: Azienda Vitivinicola FORCHIR
Vendemmia: 2010 (*)
Caratteristiche: certamente il vitigno autoctono che da millenni caratterizza
il nostro Friuli come terra di confine.
È un vino con profumi di fiore d’acacia e zagara dal sapore asciutto e citrino.
Alcool: 12,40% Vol.
Contenuto: 75 cl.
Abbinamenti: aperitivo e tutto pesce!
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Name: Ribolla Gialla
Classification: Friuli D.O.C. Grave

Type: Dry White Wine
Origin:  Vineyards of Codroipo (Udine), raised a guyot with 5,000 vines / hectare

Soil Type:  alluvial, stony

Grapes: 100% Ribolla Gialla

Vinification:   cold maceration on the skins, soft pressing and fermentation at controlled temperature.

Maturation: i on its lees in stainless steel tanks.

Typical Characteristics:  "Robola" at the time of Venetian rule, "rainfald" for Germans who extolled, "Rebula" in neighboring Slovenia. certainly the indigenous variety that characterizes our Friuli for centuries as a land border. It is a wine with aromas of acacia flowers blossom and a dry flavor and citrus.

Alcohol: 12,40 % Vol

Serving Temperature: 10° C

Suggested Accompaniments:  aperitif, and all fish!

http://www.forchir.it

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